Poslanci EP žiadajú, aby sa našli peniaze na pomoc po povodniach

12.06.2013 Celý región

Štrasburg 12. júna (TASR) - Európsky parlament vyzval Európsku komisiu a členské štáty Európskej únie (Radu EÚ), aby čo najskôr vyčlenila nadrozpočtové prostriedky pre pomoc krajinám, ktoré postihli ničivé povodne. Počas plenárneho zasadnutia europarlamentu v Štrasburgu to uviedol poslanec EP Sergej Kozlík (HZDS).

Slovenský europoslanec upozornil, že ničivá sila vody ešte nepovedala posledné slovo, pretože povodňová vlna pokračuje a v niektorých z postihnutých krajín hlásia ďalšie búrky.

"Keď sa povodne skončia, tak sa urobia kvantifikácie škôd, ktoré už teraz bežia, a možno povedať, že viaceré členské krajiny EÚ už naplnili finančný objem stanovený smernicou EÚ pre úhradu škôd," uviedol Kozlík v rozhovore pre TASR.

Dodal, že po určení rozsahu škôd napáchaných veľkou vodou bude EÚ musieť hľadať zdroje pre fond solidarity. Poslanci EP so všetkou vážnosťou vnímajú slová eurokomisára pre rozpočet Janusza Lewandovského, ktorý minulý týždeň povedal, že ak nedôjde ku korekcii eurorozpočtu na rok 2013, tak EÚ nebude mať rezervy na to, aby urýchlene poskytla finančné zdroje zaplaveným krajinám či regiónom.

Podľa Kozlíka vzniká hrozba, že občania budú nespokojní s takýmto postojom EÚ.

"Európsky parlament predniesol túto výhradu Európskej komisii a rade a vo štvrtok budeme prijímať uznesenie, kde požiadame radu, aby boli vymedzené a definované prostriedky, ktoré navýšia rozpočet na rok 2013 a budú schopné vykryť aj následky týchto povodní a prípadne aj ďalšie nepredvídateľné udalosti, ktoré sa môžu prihodiť," vysvetlil Kozlík.

Slovenský poslanec priznal, že naliehavosť riešenia nedostatkov rozpočtu EÚ na rok 2013 je násobená povodňovou situáciou. Zároveň dodal, že ministri financií členských štátov únie taktizujú pri návrhu na rozpočtové korekcie, pretože všetci majú svoje záväzky v rámci domácich deficitov.

Kozlík upozornil, že suma 11 miliárd eur, ktorá sa uvádza pre úpravu eurorozpočtu na tento rok, je krytá predošlými a oprávnenými nárokmi jednotlivých štátov.

"Nároky, ktoré vznikajú povodňami a inými živelnými pohromami, sú nad rámec 11 miliárd eur, ktoré chýbajú v rozpočte na rok 2013. Momentálne je preto kľúčové nájsť a definovať zdroje, ktoré budú schopné urýchlene riešiť dôsledky záplav," zopakoval Kozlík.

Prostriedky cez Európsky fond solidarity (EFS) sa vyplácajú do roka od podania žiadosti zo strany postihnutých štátov, čo podľa Kozlíka nevytvára pozitívny pohľad občanov na EÚ. Okrem toho sa europoslanci pýtajú, či očakávaná pomoc cez EFS nebude iba oneskorená, ale aj dostatočne naplnená.
 

Vyberte región